Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Sogn søndag 28.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Økende skredfare om kvelden: Vær oppmerksom på fersk fokksnø i høyfjellet og faren for våte skred i brattheng i lavere terreng.
  • Størst fare fra søndag kveld

Skredfarevurdering

Store deler av dagen ventes det fortsatt lav skredfare, men skredfaren vil øke om kvelden når vinden tar seg opp, det kommer nedbør og temperaturen stiger.

Over ca. 1100 moh vil nedbøren komme som snø, og her vil det dannes ferske fokksnøflak - hovedsaklig i nordvestvendte heng. Vær oppmerksom på at disse stedvis kan legge seg på kantkorn høyt i snødekket og dermed være svært lette å løse ut for en skiløper.

Under ca. 1100 moh vil nedbøren komme som regn og her vil det kunne gå mindre løssnøskred naturlig.

Skredproblemer

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan svært lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2). Fjernutløsing er mulig.

Nedsnødd eller nedføyket kantkornet snø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen bratte heng. Skredene blir stort sett små, men kan rive deg med (str 1). Kan være farlig nær terrengfeller.

Ubunden snø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Lørdag 27. april 2024

Det er fortsatt mye snø i fjellet og lite snø tilgjengelig for transport. I sørlig sektor er det skare med noe overflatekantkorn og rim i overflaten. I nordlig og østlig sektor er det en blanding av avblåst skare og mykere, vinterlig snø. Snødekket har vært gjennomfuktet helt ned til bakken opp til ca. 1200 moh.

Det finnes svakt lag av kantkorn eller nedføyka nysnø høyt i snødekket. Det varierer litt rundt i regionen hvor lett det er å påvirke. Over ca. 1300 moh finnes det et eldre lag av nedføyket rim som kan ha evne til forplantning og danne store skred dersom det påvirke av f.eks. kraftig mildvær. Dette er ikke et problem med de lave temperaturene vi har for tiden.

Det er observert kantkorn og rim i overflaten i Sogndal på fredag.

Fjellvær

Lørdag 27. april 2024

Oppholdsvær. Stille/svak vind fra sørøst. -10 °C til 2 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Søndag 28. april 2024

4-7 mm nedbør i døgnet. Nedbør som regn opp til 1100 moh om kvelden. Frisk bris fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om ettermiddagen. -12 °C til 3 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Tilskyende utover formiddagen.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS